BOWSDEN VILLAGE HALL

The residents of Bowsden required a replacement for their existing dilapidated Village Hall with a new fit for purpose, multifunctional building that would cater for a wide range of activities, not just for the current residents but for future generations, all within the budget and framework of a National Lottery Grant. The client wanted to maximise the floor area of the building within the tight site situated in the heart of Bowsden village and bounded by residential housing on three sides.

Edwin Thompson’s Building Department were involved from inception to completion. Our design provided a central flexible space with service wings on either side incorporating WC, kitchen, storage and office facilities. The service wings create a symmetrical, traditional form to the design and also reduce the acoustic impact on the neighbouring dwellings. Sustainability was a key concern throughout the design process, the hall is constructed from a highly insulated timber frame clad in Siberian Larch with efficient double glazed, aluminium framed windows and doors. Passive ventilation is provided by a wind catcher positioned on the ridge of the roof. A rainwater harvesting tank was installed to provide non potable water to the toilet facilities.

The glazed areas to the hall and porch enliven the street and provide the community with a warm and inviting common space in the centre of the village.

Back

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER