QUIXWOOD

For the design of their new farmhouse our client took inspiration from properties they saw while on holiday in New Zealand. The house was to feel warm, bright and spacious with a flowing spatial arrangement and views of the surrounding farmland at every opportunity. An open plan kitchen/dining/living room forming the heart of this family home would respond to the modern lifestyle of the client and achieve their goals. The formal dining room and lounge located within the wings open into the central living area with four bedrooms to the rear.

The structural walls were formed from Scotframe SUPA wall, a timber frame system using the latest technology to create a highly insulated and airtight structure maximising the thermal efficiency of the house. Large areas of south facing glazing combined with a concrete floor structure make the most of passive solar gain. Hot water and additional heating is supplied by a highly efficient oil fired condensing boiler and under floor heating system, together with a heat recovery and ventilation system. Mature trees provide shelter to the north leaving stunning views to the south and east towards the Cheviots.

Completed summer 2010.

Back

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER